Власникам квартир у новобудові, якщо забудовник не оформляє право власності самостійно, доведеться особисто займатися питанням реєстрації прав на житло. ризиків, які зміни у законодавстві відбулися за останній рік.

Пакет документів для реєстрації права власності на квартиру в новобудові

Квартири на первинному ринку купують шляхом інвестування, що визначає договірні відносини із забудовником.

«Найчастіше забудовники пропонують укладання договорів купівлі-продажу майнових прав, інвестиційних договорів, договорів про пайову участь тощо, які підтверджують придбання у власність закріпленого за особою об'єкта будівництва. Саме ці документи, серед інших, і подаються для державної реєстрації права,

Основні нюанси та особливості реєстрації права власності на квартиру, куплену на «первинці регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Зазначений документ прояснює питання щодо переліку документів, які мають бути подані для реєстрації.

серед важливих документів, які потрібні для реєстрації – технічний паспорт. Його роблять сертифіковані інженери, «навести довідку про які і перевірити відповідну кваліфікацію можна у Реєстрі атестованих осіб Мінрегіонбуду.

Для отримання техпаспорту на квартиру в новозбудованому будинку потрібно подати копії таких документів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • інвестиційний договір (договір купівлі-продажу майнових прав, договір пайової участі у будівництві);
  • всі додаткові угоди до Інвестиційного договору;
  • акт прийому-передачі квартири.

Ціна за виготовлення техпаспорту на однокімнатну квартиру складає 400–750 грн. і залежить від часу, за який підготують документ – від одного до п'яти робочих днів.

Маючи на руках техпаспорт, можна реєструвати право власності в органах місцевого самоврядування, у державного реєстратора або приватного нотаріуса.

Для реєстрації права власності потрібно подати оригінали таких документів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • інвестиційний договір (договір купівлі-продажу майнових прав, договір пайової участі у будівництві);
  • всі додаткові угоди щодо інвестиційного договору;
  • акт прийому-передачі квартири;
  • технічний паспорт на квартиру;
  • пакет документів від забудовника про введення об'єкта в експлуатацію та присвоєння поштової адреси.

Після перевірки поданих документів, виконується реєстрація права власності та заявнику видають витяг з реєстру.

«Якщо ж право власності оформляється на квартиру, придбану у забудовника через ФФБ або договір купівлі майнових прав та у продавця на руках нова інформаційна довідка з реєстру у нотаріуса немає обов'язку перевіряти договори, на підставі яких у продавця виникло відповідне право власності, виписки достатньо.

«Якщо державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав, він вносить відповідний запис до Державного реєстру прав, а також формує виписку, яку надає заявнику в електронній та (за бажанням заявника) у паперовій формі з підписом та печаткою , додає Пономаренко В Н

Ризики під час реєстрації права власності на квартиру в новобудові та їх усунення

«Що ж стосується ризиків пов'язаних із реєстрацією прав власності на новостворену нерухомість, то дуже нерідкими трапляються випадки з продажем однієї квартири один, два або більше разів. Так, як у момент початку будівництва майнові права або паї ніде не реєструються як об'єкт купівлі-продажу, недобросовісні забудовники продають приміщення кілька разів кільком власникам, а покупці дізнаються про це лише, коли подають документи для проведення державної реєстрації та отримують відмову, оскільки хтось з покупців швидше встиг зареєструвати право власності. У цій ситуації інвесторам доводиться звертатися до суду з позовом про розірвання первинного договору (інвестування, купівлі-продажу майнових прав тощо) та повернення коштів ,

Щоб виключити зазначений ризик, потрібно окрім перевірки благонадійності забудовника, перевіряти вид та форму договору на підставі якого, надалі, здійснюватиметься державна реєстрація права власності на нерухоме майно.

«Така провірка дозволить уникнути випадків, за яких особа (покупець-інвестор) не зможе отримати судового захисту від держави, враховуючи те, що вона, укладаючи відповідні договори, набуває лише майнових прав на нерухоме майно, однак, не набуває права власності на сам об'єкт нерухомого майна» ;,

Зміни правил реєстрації нерухомості в 2018 році

У поточному році при реєстрації права власності на нерухомість і на первинному, і на вторинному ринку відбулася низка змін:

  1. Запущено електронні споживчі сервіси для передачі та отримання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно та інформування про реєстраційні дії в реєстрі.
  2. Введена в експлуатацію оновлена Єдина база даних звітів про оцінку з модулем оцінки. Тепер звіт оцінювача проходить електронну перевірку на відповідність закладеним індикативом.
  3. Збільшено розмір адміністративного збору за державну реєстрацію права власності.
  4. Стаття 34 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначає вартість реєстрації майнових прав – 0,1 від прожиткового мінімуму на час реєстрації. У бюджеті 2018 року прожитковий мінімум підвищено до 1777 гривень, тож розмір збору порівняно з попереднім роком зріс.

«Як бачимо, законодавець не був надто активним у питаннях внесення змін до законодавства про реєстрацію права власності на нерухоме майно на «вторинному та «первинному ринку за останній рік. Впроваджені зміни не були надмірно радикальними і не спричинили істотного впливу на суб'єктів, які беруть участь у здійсненні реєстрації права власності на нерухоме майно. Тому, можна констатувати, що законодавство, що регулює відносини, пов'язані з реєстрацією права власності на нерухоме майно, є відносно стабільним наразі,